2014. január 21., kedd

Egy iskolaigazgató választás margójára

 Mottó: "Olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája."
Szent-Györgyi Albert
  

.
Fontos dolog zajlott mostanában a nézsai iskola háza táján, ami Nézsa és környékének hosszú távú jövőjét is nagy mértékben befolyásolja. A település hivatalos oldalán (nezsa.hu), az illetékes tankerület oldalán és a nézsai iskola (nezsasuli.hu) oldalán sem találtam semmi információt kicsit körbe jártam a témát.

Iskolaigazgatót választanak a Nézsai Mikszáth Kálmán Általános Iskolában. A dolog fontossága miatt mindenképp figyelemre érdemes, hiszen ahhoz, hogy Nézsán fenntartható maradjon az iskola  - ami közvetve a legnagyobb munkaadó is a térségben -  a gyerekszámot megtartani és növelni kell. Ezt pedig csak az itt élő szülőkön és lelkes pedagógusokon keresztül lehetséges. A „Nézsai mikrojárás” gyermekeit újra vissza kell téríteni a nézsai kastélyiskolába:
 •  Az oktatás színvonalának növelésével (szakképzett pedagógusaink ne csak oktassanak hanem  neveljenek - ez persze nem mindig egyszerű feladat), 
 • a szülők személyesebb megszólításával (sok szülő elviszi a gyermekét Vácra (!) vagy más iskolákba, pedig a klebelsbergi gondolat  alapján az iskolának a lehető legközelebbi helyen kell lennie, hogy mielőbb eljusson oda gyermek - Keszegről, Alsópetényből alig járnak gyermekek a felső tagozatba), 
 • a kitörési pontok feltérképezésével (sport; nyelv; környezet; különlegesség, ami csak itt van), 
 • a környező és hasonló iskolákkal való szoros együttműködés kialakításával, 
 • a kastélyiskola adottságainak  kihasználásával (kastély park),
 • a nézsai öregdiákok bevonásával - öregdiák nem csak az, aki tavaly ballagott! (Meggyőződésem, hogy mindenki szeretettel emlékszik vissza egykori iskolájára.)
A új választási ceremónia szerint az érintett helyi szervezetek, intézmények véleményezik a jelölteket, majd a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Rétsági Tankerülete által meghallgatott, és az értékelés után kiválasztott jelöltek közül végül az oktatási miniszter nevezi ki az új iskolaigazgatót. (A Rétsági Tankerület jelenlegi személyügyi ügyintézője - a tankerület megalapítása előtt nézsai ex-iskolaigazgató - Koncz István tanár úr.)

A Nézsai Mikszáth Kálmán Általános Iskola igazgatói posztjára tudomásom szerint három érvényes pályázat érkezett:
 • Kiss Edit  - Nógrádsápról
 • Várkonyi Tamásné - Berkenyéről
 • Zentai József - Nógrádsápról

Amikor megtudtam, hogy Zentai tanár úr pályázik az igazgatói pozícióra nagyon megörültem, hiszen a jelenlegi időszakban nagy szükség lenne az Ő személyes és szakmai tapasztalatára és a sok év alatt kiépített kapcsolatrendszerére, ötleteire és szervezőkészségére.

Mint kezdő tanár Nézsán kezdte meg pedagógus pályafutását 1986. nyarán (azért emlékszem ilyen jól, mert abban az évben júniusban ballagtam az akkori Nézsai Általános Iskola 8. osztályából - bár Nézsán ekkor még jellemzően két osztály volt egy évfolyamon a felső tagozatban!).

Nézsáról később sajnos el kellett költöznie (!?), de biztos vagyok benne, hogy a nézsai évek meghatározóak voltak számára. 
Azóta sok-sok diákot tanított a haza és a történelem tiszteletére. És megszámolhatatlan kirándulást szervezett Erdélybe és Felvidékre.

Személyesen többször volt szerencsém vele közös eseményeken részt venni, ahonnan mindig sok-sok élménnyel térhettem haza. Ezeken az eseményeken a tanár úr főként, mint szervező vett részt.
Ilyenek voltak a teljesség igénye nélkül:
 • Nézsai falumúzeum (Láng András plébános atyával közösen szervezve) -- sajnos csak időszakos kiállítás volt az akkori harangozóházban,
 • Kerékpártúra a Cserhátban (Szanda, Terény, Kutasó, Buják, Hollókő, Szirák) (Koncz István és Deák Ervin tanár urakkal),
 • Nézsaiak első erdélyi kirándulása (1999.) - sok-sok felejthetetlen emlékkel és Mátyás Gábor atyával, aki éjszaka kacagva segített a létrát fogni az erkélyre mászásnál, miután kizártuk magunkat a szobából,
 • Második erdélyi kirándulás (2003.),
 • A Nógrádsápi Kálvária szentelés - (Dr.Szűcs Barnabással).
 • A sportban is kivette a részét: Gyapjas FC focicsapat alapító tagja és persze a szeretett Újpest..
Mint gyakorló szülő és mint nézsai lakos egy olyan karizmatikus személyben látom az iskola újkori vezetését, aki nem csak mint intézményvezető, hanem mint a település(ek) életének szerves része vezeti az általa irányított iskolát.
-
Bár a két pályázó hölgyet nem ismerem, úgy gondolom Zentai tanár úr szakmai tapasztalatával és helyismeretével mindenképpen kiemelkedik a jelöltek közül.


--

B.P.
egy nézsai szülő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

--::--