2024/05/01

HÍRES NÉZSAIAK - MAURA nővér

SZÁDECZKY ANNA (MAURA) nővér (Nézsa, 1903. augusztus 1. – Tapolca, 1968. március 12.) 

Szádeczky Anna
Nógrád megyei szegény földművesszülők gyermeke. Apja Szádeczky (Szádoczki) József, édesanyja Dudás Anna. Otthon kevés volt a kenyér, alapiskolái elvégzése után leányukat egyházi szolgálatra ajánlották. 

A Vincés nővérek vették szárnyuk alá. 1927. augusztus 13-tól dolgozott a tapolcai Szent Erzsébet kórházban, a Páli Szent Vincéről nevezett Irgalmas Nővérek Szeretet Leányai Társulatának tagjaként. Ő is a Ménesi-úti anyaházból indult, ott sajátította el a szerzetesi élet rendjét, szabályait. Ezután a kórházi gyakorlat következett, ahol betegápolástól a műtőkben szükséges tennivalók elsajátításáig sokoldalú és alapos kiképzésben részesültek. Ezt követően helyezték szolgálati helyükre. Maura nővér is ezt az utat járta be. Minden bizonnyal első és egyetlen munkahelye a tapolcai kórház volt. 1936-ig Ráth Ilona főnöknő, ezután Szerecz Rozamunda irányításával dolgozott szinte éjjel-nappal. Kezdetben a betegágyak mellett végezte az ápolónővéri feladatokat, de a harmincas évektől egyre inkább a műtőben tette magát nélkülözhetetlenné.

A rend feloszlatásakor is munkahelyén maradt és ugyanúgy tevékenykedett, mint korábban. 1967-ig dr. Winkler Károly sebész, igazgató-főorvos jobbkezeként dolgozott. Súlyosbodó rákbetegsége pihenésre késztette. Szolgálati helyén, a tapolcai kórházban, betegei és pályatársai körében hunyt el. Egykori betegei még ma is áldják emlékét. 

 -
Irodalom: – 100 éves kórház. – Tóth: Zárdatörténet. – 
-

 Áldás emlékére!


--

Szeretettel:

 
  Bobenymus
nézsai krónikás


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

--::--