2014/02/25

Ideje volt a farsangnak! - 2014-es farsangolások Nézsán


„Szabad a tánc,
bolondulj,
petrezselymet 
ne árulj!”  
Mészely József
-- 
Az idén egymást követték a farsangi események településünkön. 2014. február 14-én a Nézsai Mikszáth Kálmán Általános Iskolában volt farsangi mulatság. Majd egy héttel később február 22-én a Nézsai Keresztény Bál ünnepi eseményei zajlottak.

Az iskolai farsangi mulatságot - a 2014. február 7-én kinevezett új iskolaigazgató -  Zentai József nyitotta meg ünnepi székfoglaló beszédével. Ahol is üdvözölte a diákokat, a pedagógusokat, a szülőket és a vendégeket - akik között sok-sok ismerős arcot vélt felfedezni. A farsangi ünnepkörhöz kapcsolódó beszédében kiemelte annak a fontos dolognak a felismerését, hogy mindennek megvan a maga ideje és módja - így a farsangnak is. Beszédében megemlítette Benedek Apó csattanós történetét is a farsangról.
A igazgatói megnyitó után Németh Gábor igazgatóhelyettes méltatta a rendezvény fontosságát és megköszönte a sok segítséget. 

A hagyományos nyitótáncon nyolcadikosaink Charlestont táncoltak. A táncot Marx Tamás táncoktató tanította be.
 


_______________________________
A fotókat Szarka Péter készítette.

 A farsangi seregszemlén a nézők sok szép és ötletes fellépőt és előadást láthattak - a diákok, a tanárok és a 8. osztályos szülők előadásában. Idén rendhagyóan nem volt zsűri, hanem minden fellépő jutalmat kapott. Majd megkezdődött a táncparketten a mulatozás és az ilyenkor szokásos vidám beszélgetés a kultúrház előterében. Volt tombolahúzás és sokan álltak sorban a büfé előtt is. A hangosításhoz a profi technikát és a zenét, Veres Szilveszter és nívós csapata biztosította. A „Csíkzenakaros” magyar blokkot ezúton is köszönjük neki. Az iskolai „farsangi party” bevételét jótékonysági célra ajánlotta fel az iskola.
 
Másnap a felszerelt technikával a kultúrházban ismét bulizhattak a farsangoló környékbeli fiatalok.

-
A következő hét szombatján ismét megtelt a sokat látott nézsai kultúrház nagyterme. A tavalyi jól sikerült Keresztény Bál hagyományának folytatásaként újra ünneplésre hívott és várt mindenkit Rados László plébános atya. A bált Balla Mihály, térségünk országgyűlési képviselője nyitotta meg. Őt követte a Nézsai Őszirózsa Klub énekes előadása. Majd a keresztény zenét játszó Imperfectum együttes koncertje következett. Az est "fémpontya" a nézsai és keszegi szereplőgárdát felsorakoztató Bálomböki Társulat parádés fellépése volt. Volt itt tombola, keresztény-totó, össztánc. Jó volt együtt lenni ezen az estén. Ezúton is szeretném megköszönni a szervezőknek és a fellépőknek ezt a szép rendezvényt. A bál bevételéből a templom bejáratának felújítását tűzték ki célul.

_______________________________
A fotókat Szarka Péter készítette.
-
A farsangi időszakban Nézsán így búcsúztattuk el a telet, és várjuk a fényt - a természet és önmagunk megújhodását. Most már itt az ideje, hogy levegyük álarcainkat és valódi arcunkat simogassa a tavaszi szél.
A hamvazószerdán kezdődő nagyböjt a lelki és testi megtisztulásra szolgál, a téli álomból való felébredésre, arra  hogy tavasszal új, termékeny élet kezdődjön.

--
Bobe







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

--::--