2017. június 25., vasárnap

Falunap 2017 - Szent Iván napján

Idén Szent Iván jeles napjára - a nyári napfordulóra - szervezték a nézsai falunapot. Mivel szép napos idő volt, most is a Blaskovichék által építtetett - korábban szebb napokat megélt és még így elhanyagoltan is szép - angolparkban volt megrendezve, a nógrádsápi címerekkel sűrűn kipingált sátor alatt és környékén. Közeledve a fősátorhoz, úgy érezhette a vendég, hogy Nógrádsápon vagy az Újpest pályán van...  

A falusi rendezvényen volt most is tábori mise, néptáncos kavalkád (a nézsai néptánc csoport bár készült - nem léphetett fel a zsúfolt program időzavara miatt, egyszerűen kimaradt - nem baj, majd jövőre - a részvétel a fontos), sörivóverseny, szaxofonos hangulatzenélés, plébek Jolly és Suzzy meg a szép hangú felvidéki születésű Peter Šrámek, aki többek között Zámbó Jimmy-t, Modern Talking-ot, no meg persze Karol Got karneválját énekelte a hálás közönségnek. 

Előtte és közben meg ment az etetés, a római "cirkusz és kenyér" elvnek megfelelően az önkormányzat által főzetett babgulyás ingyen, a vagány babicskák által főzött sztrapacska meg 500 forintba került az egyszerűbb tót atyafiaknak meg a jobb palócoknak.
---
A futballpályán kora este öregfiúk mérkőzés kezdődött, az idén elhunyt Kiss Gábor emlékének ajánlva.    
Érte is szóljon a dal Szabó Gyula előadásában :

Gabi, legyen Neked könnyű a föld! 
____________________________
   -
Azt, hogy milyen szempontok vagy logika alapján lehetett valaki "nézsai öregfiú" pontosan nem tudni, tény, hogy sok egykori játékosnak még csak nem is szóltak...  De köszönjük szépen!  Mi akkor is maradunk lélekben azok, akik voltunk, nézsai focisták! Már csak Kiss Gabi és Tollas Jani bácsi emléke miatt is. Az elfelejtettek nevében nagyon is sajnáljuk, de azért szégyelljék magukat a szervezők...  Előbb vagy utóbb persze mindenkit elfelejtenek, de azt azért nem gondoltuk volna, hogy ilyen hamar...

De csak azért is hajrá Nézsa!  Ahogy, annak idején a mindig vidám Kiss Gabi is énekelte a csapattal:  
    
    "Nézsai srácok vagyunk, ollé, 
     Focizni nagyon tudunk, ollé.
     Németh a vezérünk, senkitől nem félünk,
     Nézsai srácok vagyunk!"Szentiván-éj mágikus éjszakája

Sötétedéskor végül megszólíttattak a fiatalabb partizók a színpadon fénycsóvák és hóesés és DJ Sylvester zendített rá a hozzá jellemző retromanta stílusra. Aztán az éjszaka fő attrakciója DJ Szatmári mixelt egy ízes koktélt Jucussal. "Hát, akkor gyerünk Nézsa!" hangzott el többször a felszólítás. Hát, akkor nosza... A lányok most is gyönyörűek, az alkohol ugyanúgy fogy... Rég jártam ilyen jellegű zenebonában, de az érzés ugyanolyan volt, mint 15 éve. Akkor is és most is rá kellett jönnöm, hogy ez nem az én világom, de ha valaki jól akarja magát érezni, azt nem lehet eltántorítani.


Bár Magyarországon és a palóc vidékeken is, ilyenkor este örömtüzeket gyújtanak, Nézsán az éjszaka kifulladt a köztéri "örömparti" fényeinek látványától.  Jelképesen akár ezt is felfoghatjuk a tűz előtti tisztelgésnek.
Régebben elengedhetetlen volt a tábortűz a falunapokon - Szarka Lajos bácsi volt a legjobb tábortűz építő - talán tűzgyújtási tilalom vagy a faluközösség érdektelensége miatt marad ez már el a mai napság. Bár a gazdagon felszerelt tűzoltó egyesület védelme garancia lehetne erre is.


Volt akiknek ez a nap sem az öncélú szórakozással, hanem kemény munkával telt. Azoknak, akik nem ellenszolgáltatásért, hanem önkéntesként végezték a közösségi munkájukat nagy-nagy köszönet. Az iskolában az illemhelyiségek őrzőjévé degradálódott tanároknak is köszönjük, hogy este 10-ig vigyáztak a gyermekeink számára fenntartott kastélyiskola helyiségeire.


Az, hogy mit keresett egész nap az UTE címer a réges-régen betemetett kút négy gyertyánfájának egyikén, illetve hogy került egy Újpest FC mez a nógrádsápi címer mellé szerintem kevesen tudják, de valójában, ezek csak képzavarok ezen a szép nyári napfordulón. Provokatívan vicces és illetlen, erre szervezőknek jobban kellett volna figyelniük.Zárásul: Beszélgettem egy felvidéki barátommal, aki érdekesen fogalmazott az ilyen típusú tingli-tangli falusi napok bájáról (rákerestem néhány felvidéki magyar település honlapján a közeljövőben tervezett falunapi programjaira és meglepődve tapasztaltam, hogy milyen színvonalas műsorokat szerveznek komoly fellépőkkel - itt is elbújhatunk mögöttük...). Tehát teljesen mindegy, hogy mi a műsor, a pályázatokon nyert kb. 5000 eurót meg el lehet tapsolni pillanatok alatt, hiszen számlát bárki tud kiállítani. Már csak az a kérdés milyen vastagon fogjon az a toll.


--
Bóbis Péter (Bobe)
Nézsai krónikás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

--::--