2012/08/21

Blaskovich Miklós nézsai ménesének említése (A "Kincsem szál")

A "Kincsem szál": Nagyapám többször emlegette, hogy csikó korában Nézsán tartózkodott a híres Kincsem. Ezidáig említést nem találtam róla. (A képen látható Csalogány is a fekete-fehér utazó házi macskalány, aki mindenhová elkísérte a csodaparipát.)

Nyomok és összefüggések viszont vannak:

A KORABELI PALLAS NAGYLEXIKONBÓL:
"
Blaskovich Ernő
Blaskovich Ernő, a magyar lovar-egylet igazgató tagja jó nevű sportsman, született Budapesten 1834. Fiatal korában maga is lovagolt és győzött a versenyeken s ez által kedvet kapott a telivér ló tenyésztésére. Tenyészanyagát igen megválogatja; a híres Kincsem nagyanyját, mint fiatal úrlovas lovagolván, felismerte kitűnőségét, megszerezte s a legjobb ménekhez bocsátá. Így nevelé Kincsemet, mellyel aztán a magyarországi telivér lótenyésztésnek nemcsak itthon, de Németországban, Angliában és Franciaországban is nagy elismerést vívott ki. Kincsem 4 évi pályafutása alatt közel 60-szor futott, legyőzhetetlen volt s a tápiószentmártoni kúriának 200.000 forint nyereményösszeget hozott. A Kincsem ivadékaiból is számos győző került ki.
Blaskovich Miklós
Blaskovich Miklós a magyar lovar-egylet igazgató tagja, született Budapest 1832., szenvedélyes sportsman, kinek kitűnő telivéranyaga van nézsai ménesében s ki közel 30 év óta sok jó- és balszerencse közt folyvást híve a versenysportnak. Blaskovich egyúttal az országos lótenyésztési kilences bizottság tagja.
Blaskovich (Klobusiczi) Sándor
Blaskovich (Klobusiczi) Sándor, ügyvéd, szül. 1798., megh. 1857. Status polltico-juridicus incl. Regni Hungariae habito peculiari respectu jurium regis Hungariae atque fisci regii c. közjogi munkának a szerzője.
"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

--::--