2012. május 13., vasárnap

Nézsán délben több hónapig hallgattak a harangok...


Hunyadi János által vezetett keresztes seregek törökök felett 556 éve (1456. július 22-én) aratott nándorfehérvári diadala óta terjedt el igazán a déli harangszó, először főként Magyarországon, majd a keresztény országokban. És harangoznak azóta is szerte a nagyvilágban...


Nézsán több hónapja délben hallgatnak a harangok. Ami szerintem nagy szégyen!

Régóta foglalkoztat a nézsai harangok elhallgatása, hiszen nem is olyan régen lettek felújítva. A mai "néma harangszó" után úgy éreztem nem hagyhatom szó nélkül és közzé kell tennem az ezzel kapcsolatos véleményemet és javaslatomat.

Először úgy gondoltam biztosan megoldódik a probléma és lesz olyan nézsai egyházi vagy világi vezető, aki észleli és megoldja azt. De Nézsán sajnos a problémák csak úgy nem oldódnak meg. Mára sokszor felborult fontossági sorrendünk miatt szinte észre sem vesszük azt, ami igazán lényeges.
Valószínűleg az automatika hibásodott meg. Amikor a személyzet a templomban tartózkodik, akkor kézi indítással néha-néha megszólal a harang, bár ez nagyon ritkán fordul elő. Hála Istennek nem a harangokkal van a baj, mert kézzel indított misére hívó és halottainkat sirató harangozások működnek. (Pár éve volt olyan, hogy halottért sem szólt a harang!)
A dél jelzése a hagyományon túl egyfajta igazodási pont az ember életében. Csak remélni merem, hogy mielőbb nézsai őseinkhez méltó módon, a Szent Jakab Templomban is szólni fog mindennap a déli a harangszó. Nem csak kis falusi közösségünk miatt, hanem magyarságunk, kereszténységünk miatt is érdemes ezt szem előtt tartani! Ha nem vigyázunk lassacskán elfogy a hitünk és elvész a becsületünk.
Megoldási javaslatom pedig az lenne, hogy amíg nincs automatikus harangozás meg kell szervezni a naponkénti kézi harangozást. Talán még nincs minden veszve és lenne minden nap egy-egy nézsai ember, aki épp otthon tartózkodik délben és kézi indítással működtetni tudja a harangot. Erre készülhetne egy beosztás, így sohasem maradna el a hitünket is jelző déli harangszó. Ennyivel kötelesek lennénk megtisztelni a keresztény, a magyar és a nézsai hagyományainkat is.

--

2 megjegyzés:

  1. A hajnali (5:00) és az esti (20:00) harangszó sem szól a délihez hasonlóan. Több száz évig szólt... 20:03 körül a lélekharang viszont megszólal!

    VálaszTörlés
  2. Végre újra szólnak a harangok!!!

    VálaszTörlés

--::--