2010/04/22

Zöld a kökény

Ha van időm szeretek antikváriumokban böngészni, hiszen itt mindig lehet találni valamilyen kincset.  Egy ilyen böngészés közben egy budapesti antikváriumban véletlenül kezembe került egy kis könyvecske, amelyben 150 magyar népdalt gyűjtöttek össze egy csokorba. Feltűnt, hogy sok nógrádi településből is gyűjtöttek. Nézegettem az oldalakat és nagy meglepetésemre találtam egy nézsai gyűjtésű népdalt is, amelyet Borsai Ilona gyűjtött össze. Erre utal a B.I. jelzés. Érdekessége a dalnak, hogy a "zöld kökényről" szól ellentétben az ismertebb népdalokkal, amelyekben inkább a "kék kökény" fordul elő. Nézsán tehát zöld a kökény!
Nagyon megörültem, hogy Nézsa nevét ilyen formában is láthatom leírva. Ez igazolása annak, hogy Nézsán is - mint minden magyar településen - nagy hagyománya és magas kultúrája volt az éneklésnek és dalolásnak. Erre konkrét bizonyíték ez a kis dal is. Sajnos mára teljesen beszűkültek a népi éneklés formái. Nem szól már a dal az utcákon vasárnap délután, ahogyan azt szüleink, nagyszüleink elmesélték. A kocsma sem az nótaszótól hangos. Pedig micsoda katonanótákat tudtak az idősebbek. Sajnos a "konzumkultúra" teljesen elsodorta a régi nótákat, dalokat.  A fiatalok alig-alig énekelnek és már nem hallják szüleiket sem énekelni, ahogyan az öröklődött időtlen idők óta. Ez a hagyomány is valahogy egy csapásra megszakadt.
Ezeket a régen énekelt nótákat valahogyan meg kellene őrizni az utókornak, hiszen néhányan vannak még a faluban, akik emlékeznek rájuk.
-
Kérés: Ha valaki találkozik Nézsáról vagy a környező településekről gyűjtött népdallal, műdallal nagyon  szívesen közkinccsé teszem. Arra is jó lenne megoldást találni, hogyan lehetne archiválni azokat a régen énekelt dalokat nótákat, amelyeket már csak néhányan ismernek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

--::--